מאמר בנושא: אנרגיה
מדינת ישראל התחייבה במסגרת הסכם פריז (2015) להפחתת פליטת גזי חממה וייעול צריכת האנרגיה במשק הישראלי. במידה וישראל תעמוד ביעדים שקבעה לעצמה, עד שנת 2030, 30% מצריכת החשמל במשק תהא באמצעות אנרגיות מתחדשות. לרשויות המקומיות יש יכולת משמעותית להוביל את קידום המטרות הממשלתיות לייצר אנרגיות מתחדשות במסגרת פעילותן וגם ליהנות מכך.
מאת: עו"ד לירון גולדנברג, מנכ"ל החברה לפיתוח פתח תקווה
התאגידים העירוניים הכלכליים המהווים את זרוע הביצוע של הרשויות המקומיות וגורם כלכלי מרכזי בניהול והובלת פרויקטים, מובילים בפועל, את השינוי תוך ביצוע ויישום פרויקטים בתחומי האנרגיות המתחדשות, תוך השאת רווחים לתאגיד.
אחד הפרויקטים המיישמים עקרונות אלה הינו הקמת מתקנים פוטו וולטאים על גגות מבנים ציבוריים ברשות המקומית. השילוב המנצח של ניצול שטחים ריקים שבבעלות הרשות המקומית לייצור חשמל באנרגיה מתחדשת, חסכון בהוצאות, רווח כספי לתאגיד וצמצום בפליטת גזי החממה, מוביל לפריחה בתחום זה.
כדי להתחיל במשימה נדרש מיפוי מקצועי של גגות פוטנציאלים במבני חינוך וציבור ברשות המקומית ובכלל זאת: בתי ספר, מתנ"סים, אולמות ספורט, מגרשי ספורט, חניונים ועוד. במסגרת סקר הגגות יש לבחון את גודל הגג, מצב הגג, כולל בחינת בעיות איטום וכן שהגג אכן יהיה פנוי ב-25 השנים הבאות ואין תוכניות בינוי, שיפוצים וכוי. לאחר איתורם נדרש להכין תוכנית עסקית המתארת את פוטנציאל ההכנסות והרווח מהפרויקט.
במקביל יש צורך לרתום את כלל הגורמים העירוניים ולקבל החלטה משותפת עם הבעלים של הגגות (הרשות המקומית) על מודל לביצוע הפרויקט, כאשר המודל המומלץ הינו שהתאגיד משמש כיזם של הפרויקט. כלומר, התאגיד לוקח הלוואה, מוציא מכרז פומבי לקבלן ביצוע שמקים את הגגות והתאגיד מנהל ומתפעל את הפרויקט למשך 25 שנים ונהנה מהרווחים שלו.
במסגרת מגוון פרויקטים יזמיים, לפני מספר חודשים לקחה על עצמה החברה לפיתוח פתח תקווה להקים לראשונה בעיר מתקנים פוטו וולטאיים. בשלב ראשון הוקמו מתקנים על 12 גגות בהספק של כ- 1 מגה, תוך שמירה על אופציה להקמת עשרות גגות נוספים. במסגרת זו החברה לקחה הלוואה מהבנק, בחרה קבלן ביצוע וניהלה את הפרויקט מתחילתו ועד סופו. הפרויקט הסתיים בהצלחה גדולה הן כלכלית והן ציבורית וכעת הפרויקט עבר לשלב תפעולי למשך השנים הבאות.
מסגרת זו של הקמת מתקנים פוטו וולטאים מובילה להשאת רווח כספי לתאגיד וכן מיישמת יתרונות נוספים ציבוריים, אנרגטיים וניצול משאבים מקסימלי, יחד עם שיפור באיכות החיים של תושבי הרשות המקומית.
בימים אלה החברה לפיתוח פתח תקווה בוחנת כדאיות כלכלית והיתכנות מעשית של הקמת מתקנים פוטו וולטאיים כקירוי למגרשי ספורט, שצ"פים, חניונים עירונים ועוד.
עו"ד לירון גולדנברג
מנכ"ל החברה לפיתוח פתח תקווה